Monument aan de Stuijvenburchstraat 

Op 23 februari 1945 kwam om 10.30 een V1 (een ‘Vergeltungswaffe’) neer op de kruising Stuijvenburchstraat – Illinckstraat in Eerbeek en explodeerde onmiddellijk bij het raken van de grond. In Eerbeek waren 11 dodelijke slachtoffers te betreuren – allen evacués uit Arnhem –  en 30 gewonden. 70 Jaar later, op 23 februari 2015, werd op de plaats van neerkomen een plaquette onthuld. De tekst luidt:

1945 – 2015

Op enkele meters van deze gedenkplaats stortte op 23 februari 1945 een V1 neer. Deze door de Duitse bezetter gelanceerde ‘vliegende bom’ was berucht om zijn onbetrouwbaarheid. De neergestorte V1, met Londen als doelwit, had een verwoestende werking op deze plek. Elf personen kwamen hierbij om het leven. Precies 70 jaar later werd deze plaquette onthuld.

De V1 was een onbemand vliegtuig met een straalmotor. Achter de neus bevond zich ongeveer 800 kg springstof en de besturingselektronica zat in de staart. De lancering van een V1 geschiedde vanaf een ijzeren startbaan. Mogelijk is de V1 die neerkwam in Eerbeek gelanceerd vanaf een baan bij Almelo. Anders dan de tekst op de plaquette ons vertelt, was de afgevuurde V1 niet op weg naar Londen, maar naar Antwerpen. Die stad was op 5 september 1944 reeds door de geallieerden bevrijd. Eerbeek lag dus duidelijk in de gevarenzone voor afzwaaiers. 

Het 4 mei Comité Brummen geeft richting, inhoud en vorm aan de jaarlijkse herdenkingsdag en stelt zich tot doel de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog in en rond de gemeente Brummen levend te houden.

© 2025 All Rights Reserved.