Herdenkingsplaatsen in Eerbeek

Monument aan de Stuijvenburchstraat 

Op 23 februari 1945 kwam om 10.30 een V1 (een ‘Vergeltungswaffe’) neer op de kruising Stuijvenburchstraat - Illinckstraat in Eerbeek en explodeerde onmiddellijk bij het raken van de grond. In Eerbeek waren 11 dodelijke slachtoffers te betreuren - allen evacués uit Arnhem -  en 30 gewonden. 70 Jaar later, op 23 februari 2015, werd op de plaats van neerkomen een plaquette onthuld. De tekst luidt: 1945 - 2015 Op enkele meters van deze gedenkplaats stortte op 23 februari 1945 een V1 neer. Deze door de Duitse bezetter gelanceerde ‘vliegende bom’ was berucht om zijn onbetrouwbaarheid. De neergestorte V1, met Londen als doelwit, had een verwoestende werking op deze plek. Elf personen kwamen hierbij om het leven. Precies 70 jaar later werd deze plaquette onthuld.

Monument De Polar Bear

De ‘Polar Bear’  is een bronzen beeld van een ijsbeer op een sokkel, op de grens tussen de dorpen Eerbeek en Loenen. Op de sokkel is een plaquette bevestigd. De tekst op de plaquette luidt: Het Reconnaissance Regiment van de Engelse 49th West Riding ‘Polar Bear’ Infantry Division, onderdeel van het 1st Canadian Army Corps, kreeg op 16 april 1945 de opdracht om vanuit Arnhem het gebied tussen de straatweg Arnhem - Woeste Hoeve en het Apeldoorns-Dierens Kanaal te verkennen en te zuiveren van Duitse troepen. Bij deze actie werden de dorpen Eerbeek en Loenen bevrijd. Ter herinnering aan de ‘Polar Bears’ is op 6 mei 2000, in aanwezigheid van een aantal veteranen, dit monument onthuld.’

Herdenkingsplaquette neerstorten Lancaster LM158

Op maandagavond 12 juni om 23.31 uur stijgt het vliegtuig, samen met 285 andere Lancaster MK.I en 17 Mosquito bommenwerpers op vanaf een vliegbasis aan de Engelse oostkust. Doel is het bombarderen van de Nordstern synthetische olieraffinaderijen in Gelsenkirchen waar synthetische benzine wordt gewonnen uit steenkool. Maar al twee uur na de start van de vlucht wordt het toestel door de nachtjager van Hauptmann Gerhard Friedrich neergeschoten en stort brandend neer op het Soerense Zand bij Eerbeek. Zes bemanningsleden komen om het leven. De zes Gemenebest-vliegeniers liggen op de Algemene Begraafplaats van Hall begraven. Eén van hen, Philip C. Hoffos, overleeft en wordt krijgsgevangen gemaakt.

Het 4 mei Comité Brummen geeft richting, inhoud en vorm aan de jaarlijkse herdenkingsdag en stelt zich tot doel de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog in en rond de gemeente Brummen levend te houden.

© 2025 All Rights Reserved.